Mikä roturisteytyksen tarkoitus on?
Roturisteytyksessä kaksi eri koirarotua risteytetään suunnitelmallisesti, tavoitteena parantaa sen rodun terveyttä, jonka alaisuudessa risteytysprojekti toteutetaan. Risteytyksellä pyritään kasvattamaan projektirodun geneettistä monimuotoisuutta, jotta rotu säilyisi elinvoimaisena. Risteytyksen tarkoituksena ei ole risteyttää koko rotua, vaan tuoda valikoidusti mukaan vierasta geeniperimää. Roturisteytyksistä yleisellä tasolla lisää Kennelliiton sivuilla.
Vuonna 2022 yhdistyksen kevätkokous teki päätöksen cavalierin virallisen roturisteytysprojektin aloittamisesta. Samassa kokouksessa perustettiin myös yhdistyksen alainen roturisteytystoimikunta. Projektin tavoitteena on parantaa rodun terveyttä vähentämällä sydänsairauden (MMVD) esiintymistä sekä muokata cavalierin kalloa tilavammaksi, ja siten vähentää syringomyelian (SM) riskiä. Vuoden 2025 alkaen roturisteytystoimikunta sulautettiin osaksi jalostus- ja terveystoimikuntaa.
Hyväksytyt risteytysrodut
Toistaiseksi roturisteytysohjelmaan ei oteta uusia rotuja jo hyväksyttyjen lisäksi. Risteytysprojektiin hyväksytyt rodut ovat seuraavat:
- tanskalais-ruotsalainen pihakoira
- tiibetinterrieri
- perhoskoirat
- villakoira
- japaninpystykorva
- beagle
- saksanpystykorvat kleinspitz ja mittelspitz (alkaen 2025)
Kasvattajan vaiheet
Risteytyspentueen suunnittelussa on hyvä lähteä liikkeelle projektisuunnitelmaan perehtymisestä. Kasvattaja valitsee sekä yhdistelmään käytettävän cavalierin että roturisteytyskumppanin. Jotta yhdistelmä on toteuttamiskelpoinen ja sille on mahdollista saada hyväksyntä, tulee sen olla projektisuunnitelman mukainen.
Kasvattaja esittää yhdistelmän jalostus- ja terveystoimikunnalle, joka tarkastaa ja käsittelee yhdistelmän roturisteytysohjelman vaatimusten mukaisesti. Hakemuksen tekoa varten on luotu valmis lomakepohja, josta käy myös ilmi hakemuksessa tarvittavat tiedot (Tietokoneella lomakkeen voi ladata suoraan omalle koneelle täytettynä. Mobiililaitteella lomakkeen pystyy täyttämään, kun sen ensin lataa laitteelle, ja täyttää tekstinmuokkausohjelmassa (esim. Drivessa)). Toimikunnan lausunto toimitetaan anojalle. Tämän jälkeen anomus toimitetaan hallitukselle lopullista rotujärjestön puoltoa varten. Lopuksi kasvattaja anoo Kennelliitolta luvan pentueen toteuttamiseen. Jalostus- ja terveystoimikunta auttaa roturisteytystä koskevissa kysymyksissä.
Pennusta kiinnostunut
Roturisteytyscavalierin hankkiminen vaatii aktiivista osallistumista projektin edistämiseen. Risteytyskoirien terveyttä ja muita ominaisuuksia seurataan läpi elämän. Virallisten tutkimusten myötä koirista seulotaan jatkoon mahdolliset jalostusyksilöt. Jokainen roturisteytyspentu on potentiaalinen jalostuskoira.
Kasvattaja itse valitsee risteytyspentujensa tulevat kodit. Yhdistyksellä on olemassa roturisteytyspentuvälitys, josta tulevia suunnitelmia voi seurata.
Projektin eteneminen
Roturisteytysprojektiin osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Mukaan lähteminen vaatii pitkäjänteistä sitoutumista sekä kasvattajalta että roturisteytyskoiran omistajalta.
Risteytysyhdistelmien jatkosta päätetään vasta huolellisen arvioinnin jälkeen. Ensimmäinen sukupolvi rekisteröidään Kennelliiton FCI:n ulkopuoliseen roturisteytysrekisteriin (FIRR). FIRR-rekisterissä olevat F2-F4 sukupolven koirat voidaan rekisteröidä Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan päätöksellä ER-rekisteriin erillisen anomuksen perusteella. Pentue rekisteröidään FI-rekisteriin, kun
sukutaulussa on 3 sukupolvea FCI:n tunnustamassa ER-rekisterissä olevia koiria.
Projektissa esiin nousseita tietoja ja kokemuksia jaetaan ja hyödynnetään rodun kokonaisvaltaisessa jalostuksessa. Projekti antaa aktiivisille aiheesta kiinnostuneille rodun harrastajille mahdollisuuden seurata jalostusta ja perinnöllisyyttä uudella tasolla.
Syntyneet risteytyspentueet
Roturisteytyspentue 1: cavalier x beagle
Julkaisut:
Projektisuunnitelma- Hyväksytty 6. 2023
Roturisteytys – ei uhka, vaan mahdollisuus – Cavalier-lehti 4/2021
Roturisteytystyöryhmä-avaa, risteytyksestä apua cavalierin terveyteen – Cavalierlehti 1/2022
Publications in English: